Японското военно министерство иска рекорден бюджет с оглед на растящите заплахи

...
Японското военно министерство иска рекорден бюджет с оглед на растящите заплахи
Коментари Харесай

Японското военно министерство иска рекорден бюджет

Японското военно министерство желае рекорден бюджет с оглед на растящите закани от Китай и Северна Корея, съобщи Агенция Франс Прес. Ведомството упорства да получи 5,48 трилиона йени ($50 милиарда) за финансовата година, която стартира от април 2022 година Това е нарастване с 2,6% на сумата от 5,3 милиарда йени, утвърдена за настоящата година. 

Новата поръчка включва построяването на пет военни кораба и на подводница, както и покупката на 12 изтребителя Ф-35. Министерството желае още да увеличи отбранителните качества на страната в Космоса и киберсигурността.

" Японските военни се безпокоят главно от растящи закани от Китай и Северна Корея. Военните благоприятни условия на Народноосвободителната войска на Китай порастват по-бързо, в сравнение с мислехме, а заканите от ракетните и нуклеарни разработки на Северна Корея действително в никакъв случай не са намалявали. Растящият боен бюджет на Япония е и резултат от натиска на Съединени американски щати да играе по-голяма роля в районната сигурност на фона на растящо напрежение в връзките сред Вашингтон и Пекин ", сподели Хидеши Такесада, специалист по въпросите на защитата и гостуващ професор в Университета " Такушоку "  пред Агенция Франс Прес.

Китайските военни разноски порастват паралелно с стопанската система, като се усилват в продължение на 26 поредни години, достигайки $252 милиарда през 2020, по оценка на откриватели. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР